بر اساس تحقیقات جدید، ویروس آنفلوانزای پرندگان میتواند اسبها را بدون هیچ علائمی آلوده کند. آنچه نگرانیها را در مورد شیوع پنهان و نامحسوس این ویروس و احتمال جهش آن افزایش داده است.
این یافته جدید به خطرات پیچیده فعلی ویروس اچ۵ان (H5N1) که آن را محتملترین عامل همهگیری بعدی میدانند، جنبهای جدید و غیرمنتظره اضافه کرده و نشان داده که این ویروس ممکن است به روشهایی که قبلا شناخته نشدهاند، گسترش یابد.
دانشمندان دانشگاه گلاسکو در نمونه خون اسبهایی در مغولستان پادتنهایی ضد این ویروس را مشاهده کردهاند. نتایج این پژوهش در مجله «بیماریهای عفونی نوظهور» (Emerging Infectious Diseases) منتشر شده است.
پروفسور پابلو مورسیا که رهبری این پژوهش را بر عهده داشت، به اسکاینیوز گفت: «این یافته نشان میدهد اسبها در سرتاسر جهان ممکن است در مناطقی که آنفلوانزای پرندگان شایع است، آسیبپذیر باشند و این ویروس را به انسانها منتقل کنند.»
پروفسور مورسیا تاکید کرد حالا که مشخص شده این نوع عفونتها میتوانند به طور طبیعی میان حیوانات منتقل شوند، باید مراقبتها و نظارتهای دقیقی انجام شود. اسبها مانند بسیاری از حیوانات خانگی دیگر، در نزدیکی انسانها زندگی میکنند و اگر این ویروس در اسبها وجود داشته باشد، احتمال آلوده شدن انسانها افزایش مییابد.
تیم پژوهشی شورای تحقیقات پزشکی در مرکز مطالعات ویروس دانشگاه گلاسگو همچنین بر این باورند که اسبها ممکن است بهعنوان محیطی برای ترکیب سویههای جدید آنفلوانزا عمل کنند.
تحقیقات قبلی نشان داده بود که این حیوانات از طریق ویروس «اچ۳ان۸» (H3N8) به آنفلوانزای اسب مبتلا میشوند. اما اگر یک اسب همزمان به اچ۵ان۱ هم مبتلا شود، این ویروسها میتوانند مواد ژنتیکی خود را تبادل کنند و بهسرعت تکامل یابند و جهش کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ویروس اچ۵ان۱ از چندین دهه پیش وجود داشته و عمدتا عامل بیماری در طیور بوده است اما در سالهای اخیر، یک سویه جدید از طریق پرندگان مهاجر در جهان گسترش یافت که بارها به گونههای مختلف منتقل شد و پستانداران را هم آلوده کرد..
به گزارش مرکز کنترل بیماریها در ایالات متحده، این ویروس در گاوهای این کشور در حال گسترش است و بیش از ۷۰۰ گله گاو شیرده در ۱۵ ایالت آلوده شدهاند. تقریبا ۶۰ کارگر مزرعه هم به این بیماری مبتلا شدند که البته تاکنون همگی علائمی خفیف را گزارش کردهاند.
دانشمندان نگراناند که این ویروس جهشهایی کند تا بتواند در سلولهای پستانداران زنده بماند. آنها از واکنش کند مقامهای آمریکایی به این مسئله انتقاد میکنند.
دکتر تولیو د اولیویرا، مدیر مرکز واکنش به همهگیری در آفریقای جنوبی، که در دوران همهگیری کوویدــ۱۹، سویه اومیکرون را شناسایی کرد، گفت که وضعیت در ایالات متحده را با نگرانی دنبال میکند: «آخرین چیزی که آنها در حال حاضر به آن نیاز دارند، یک عاملبیماریزای دیگر است که تکامل یابد و جهش پیدا کند.»
او افزود: «اگر ویروس اچ۵ان۱ به مدت طولانی و بین حیوانات مختلف و انسانها در جریان باشد و منتقل شود، این فرصت را خواهد یافت که جهش کند.»